سیستم مدیریت محتوای جوملا دارای امکانات پیش فرضی نظیر سیستم مدیریت منو ، مطلب گذاری ، تماس ، تبلیغات و امثال آن می باشد تا شما را در مدیریت بهتر سایت تان یاری کند. به این امکانات به طور کلی افزونه یا Extention می گویند. در مواردی ممکن است این افزونه ها جوابگوی نیاز شما نباشند. مثلا ممکن است برای نمایش تصاویر یا مطالب تان نیاز به یک افزونه اسلایدر داشته باشید. بنابراین باید یک افزونه اسلایدر مناسب روی سایت تان نصب کنید.
به طور کلی افزونه های جوملا 4 نوع هستند :
- قالب ها
- کامپوننت ها
- ماژول ها
- پلاگین ها
در ادامه با هر کدام از انواع افزونه ها و خدمات ما آشنا خواهید شد.
سیستم مدیریت محتوای جوملا دارای افزونه های رایگان و تجاری فراوانی است. مسئله ای که وجود دارد این است که در اکثر موارد ، ظاهر گرافیکی یا قالب این افزونه ها با قاب سایت متفاوت است. بنابراین باید قالب افزونه ها را با قالب سایت هماهنگ کرد. معمولا برای اینکار از CSS و jQuery استفاده می شود.
همچنین گاهی مشتریان ما درخواست اضافه کردن امکاناتی خاص به افزونه های خود را دارند. در بعضی موارد ، انجام این کار مستلزم دستکاری در هسته ی افزونه جوملاست. دستکاری هسته افزونه ها باعث می شود امکان بروز رسانی شان مقدور نباشد زیرا با بروز رسانی افزونه ، تمام کدها و فایل های اضافه شده از بین می روند و البته این مطلب به کارفرما گوشزد می شود. در چنین مواردی توصیه ما به کارفرما این است که یک افزونه اختصاصی برای کارفرما نوشته شود و حق مالکیت آن نیز متعلق به خود کارفرما خواهد بود.
پلاگین نوعی افزونه جوملاست که وظایف کوچکی را در کامپوننت بر عهده دارد. مثل پلاگین های پرداخت آنلاین فروشگاه ها. پلاگین ها تعداد خطوط کمتری دارند ولی کدنویسی آنها پیچیدگی بیشتری دارد.
سیستم مدیریت محتوای جوملا دارای قالب ها و افزونه های فراوانی است که هنور کاملا ترجمه و فارسی سازی نشده است. ممکن است افزونه ای تجاری تهیه کرده باشید که نیاز به ترجمه و فارسی سازی داشته باشد یا قالبی خریده باشید که باید فارسی سازی و راست چین شود. در هر دو صورت می توانید روی مهارت های من حساب کنید.
جوملا چند نوع افزونه دارد. کامپوننت نوعی از افزونه های جوملاست که عملکردش ذخیره سازی اطلاعات در پایگاه داده و نمایش آن اطلاعات به کاربران یا مدیران سایت می باشد. اگر ما جوملا را مشابه سیستم عامل ویندوز یا لینوکس در کامپیوتر در نظر بگیریم ، کامپوننت ها مثل نرم افزار هایی هستند که روی سیستم عامل نصب می شوند. کامپوننت ها تنها از طریق منو قابل مشاهده هستند. کامپوننت ها امکانات بسیاری دارند و کدنویسی آنها پیچیده تر و گسترده تر است.
ماژول نوعی افزونه جوملاست که اطلاعات را از پایگاه داده یا دیگر منابع نمایش می دهد. معمولا به صورت کادرهایی در اطراف محتوای اصلی سایت نمایش داده می شوند. در یک منو ، ماژول های بسیاری را می توان نمایش داد تا در کنار مطلب اصلی سایت ، امکانات و اطلاعات جانبی را به کاربران ارائه کنند. همچنین ماژول ها دارای تنظیماتی جهت نمایش اطلاعات با چیدمان های مختلف می باشند تا مدیران سایت به راحتی بتوانند بدون نیاز به کدنویسی ، تغییرات مورد نظر را در چیدمان و نحوه ارائه اطلاعات لحاظ کنند.
قالب همان ظاهر گرافیکی سایت است. کار قالب سایت این است که محتوای سایت از قبیل تصاویر ، متون و سایر عناصر را به شکلی زیبا و کارآمد نمایش دهد.هر قالب شامل یک بخش اصلی برای نمایش مطالب اصلی سایت و چند موقعیت برای نمایش ماژول ها می باشد. همچنین ممکن است تنظیماتی برای تغییر رنگ یا لوگوی سایت در نظر گرفته شود تا مدیران سایت ها به راحتی و بدون نیاز به کدنویسی ، رنگ و لوگوی سایت را به دلخواه تغییر دهند.
از ویژگیهای قالب سایت این است که رنگ ، شکل و جلوه های بصری عناصر در تمام صفحات ثابت می ماند و محتوای سایت نظم پیدا می کند.
از مواردی که یک طراح وب باید در هنگام طراحی قالب به آن توجه کند امنیت و سئوی قالب است که در تمام قالب هایی که طراحی می کنم این موارد کاملا رعایت می شود.
معمولا در طراحی قالب های حرفه ای از FrameWork ( فریم وورک ) های گوناگون نظیر Bootstrap ( بوت استراپ ) و همچنین کتابخانه های جاوا اسکریپت مثل jQuery (جِی کوئری ) استفاده می شود.
هر چه استاندارد ها و اصول گرافیک و برنامه نویسی تحت وب ، بیشتر رعایت شده باشد ، کاربر را بیشتر مجذوب صفحات و محتوای سایت تان می کند . همچنین قالب سایت حکم برند شما را دارد. سایت های معروف از تغییرات کلی قالب اجتناب کرده و تنها هر چند وقت یکبار به منظور بهبود ارائه مطالب ، تغییرات جزئی در قالب سایت اعمال می کنند. اینجاست که طراحی قالب احتصاصی برای وب سایت شما اهمیت پیدا می کند.